Drie
Dror Mishani

Drie – Dror Mishani (uit het Hebreeuws vertaald door Ruben Verhasselt)

Wat te vertellen over dit boek zonder al te veel te verklappen? Allereerst: het is een roman, een misdaadroman. Niet dat dit meteen duidelijk wordt overigens. Een vrouw ontmoet een man via een datingsite, niets bijzonders. Zij, Orna, zoekt een tegenpool van haar man Ronen, die haar volkomen onverwacht heeft verlaten. Ze begrijpt het niet, is kwetsbaar en boos. Hun zoontje Eran is in therapie om de scheiding te verwerken.

Tijdens een eerste afspraak met de kleurloze Gil vertelt hij Orna over zijn eigen scheiding. Dat was een langdurig proces, met verschillende pogingen om het huwelijk nog te lijmen. Geleidelijk nemen de afspraken van Orna en Gil de vorm aan van een relatie, maar altijd blijft er afstand. Wanneer Orna Gil tegenkomt in gezelschap van zijn ex en hun twee dochters, vraagt zij zich af of dat verhaal van die scheiding wel klopt. Daarna zien zij elkaar niet meer. Orna herstelt het contact tussen hen later weer, uit onbehagen over de terugkeer van Ronen in het leven van haar zoontje. Dan stelt Gil haar voor om samen een tripje naar Boekarest te maken…

Er volgt dan een tweede verhaallijn, over de Letse Emilia, die naar Israël is gekomen om voor de oude Nachoem te zorgen. Die twee hebben een bijna organische relatie, maar Nachoem overlijdt, en diens vrouw, Ester, heeft de hulp van Emilia niet nodig. Zij krijgt een nieuwe cliënt, Adina.  Emilia verdient met de zorg voor haar niet genoeg geld en overweegt om ook zwart werk aan te nemen. Bovendien voelt Emilia zich niet op haar plek bij Adina. Als Emilia weer eens op bezoek gaat bij Ester, stelt die haar voor om haar zoon Gil, die advocaat is, advies te vragen. Gil blijkt niets voor haar te kunnen regelen, maar stelt Emilia voor hem te helpen bij de inrichting van zijn nieuwe woning. Hij gaat binnenkort scheiden. Gil initieert fysiek contact en Emilia laat het gebeuren. Gil stelt voor om samen naar Riga te gaan, maar wanneer ze op het punt staan om te vertrekken, wordt Emilia beticht van diefstal door Adina’s dochter en schoonzoon. Emilia zoekt haar toevlucht bij Gil.

In de derde verhaallijn spelen er verschillende zaken door elkaar. Er is een verteller die zich tot Orna richt. Politie-inspecteur A. doet onderzoek naar de dood van Emilia, er wordt gedacht aan zelfmoord, maar alvorens het dossier te sluiten wil inspecteur A. achterhalen hoe Emilia’s laatste dag eruitzag. Als hij met pensioen gaat, draagt hij de zaak over aan zijn opvolger.

Steeds meer blijken de losse draadjes in het verhaal met elkaar vervlochten te zijn. Het boek zit ingenieus in elkaar. Enige minpunt: aan het eind blijft de lezer met één grote vraag zitten…

Dror Mishani (1975) is een Israëlische misdaadschrijver, vertaler en literatuurwetenschapper, gespecialiseerd in de geschiedenis van detectiveromans. Mishani woont met zijn vrouw en twee kinderen in Tel Aviv.