Gevoelige informatie
Eshkol Nevo

Gevoelige informatie (2022) – Eshkol Nevo (uit het Hebreeuws vertaald door Hilde Pach, uitg. Spectrum, 304 blz.)

‘De auteur biedt ons drie verhalen over liefdesrelaties met een gemeenschappelijke deler: alle personen in deze relaties zijn getroebleerd, hebben dubbele agenda’s, gaan vreemd en weten niet hoe ze de gevolgen hiervan moeten hanteren. De relaties worden verstoord door ofwel een (gezins)crisis, dreigende scheiding, een overlijden of zorgen over een kind. Ook collega’s en gezinsleden worden betrokken en/of geraadpleegd in dit proces. In twee verhalen is een man de drijvende én verstorende kracht, in één verhaal een vrouw. De titel slaat op het feit dat de personen in elk verhaal te maken krijgen met justitie, omdat in elk verhaal wel iemand op mysterieuze manier de dood vindt.
De auteur biedt de lezer een onconventionele, surrealistische benadering. De vertellingen zitten vol spanning, hebben psychologische diepgang en blijven intrigeren. Wat is de diepere betekenis van liefde? Wat kan of wil een mens ervaren? En hoe verwerken naasten deze situatie? Opmerkelijk: Nevo gebruikt nergens aanhalingstekens bij gesproken zinnen… is dat om vervreemding te accentueren?’ (Mia Davidson)

Eshkol Nevo (Jeruzalem, 1971) is een veelgeprezen Israëlische auteur. Hij is ook docent creatief schrijven. Nevo groeide op in Jeruzalem en Detroit. Van zijn hand verschenen verschillende boeken, waaronder een verhalenbundel, een non-fictieboek en vijf romans. In 2008 trad hij toe tot de Israel Cultural Excellence Foundation, een van de hoogste Israëlische onderscheidingen voor de kunsten.