Hoe je van je dochter moet houden
Hila Blum

Hoe je van je dochter moet houden (2022) – Hila Blum (uit het Hebreeuws vertaald door Hilde Pach, uitg. De Bezige Bij, 272 blz.)

De verwoestende kracht van liefde tussen moeder en dochter. Een vrouw, Joëla, staat in een donkere straat, duizenden kilometers verwijderd van haar huis in Israël. Ze kijkt stiekem door de verlichte ramen van een woning in Groningen. De twee meisjes die ze in de woonkamer ziet zijn de dochters van haar enige dochter Lea, de kleinkinderen die ze nog nooit heeft ontmoet. Dan vertrekt ze weer naar Israël, zonder te hebben aangebeld.
Het is duidelijk dat het fout ging tussen moeder en dochter. Wat volgt is Lea’s levensloop, verteld vanuit het standpunt van Joëla, vanaf haar eigen zwangerschap tot haar dochters volwassenheid. Lea verlaat haar moeder uiteindelijk, reist de wereld rond en laat maar af en toe iets van zich horen zonder te vermelden dat ze in Nederland is neergestreken en dat ze zelf twee dochters heeft. Heel langzaam door het boek heen wordt het waarom van de verwijdering tussen beide vrouwen opgehelderd.’ (Vivian Krukziener)

Hila Blum (Jeruzalem, 1970) groeide op in Hawaï en woonde in Parijs en New York. Ze heeft gewerkt als journalist en als redacteur bij een van de meest vooraanstaande Israëlische uitgeverijen. Haar debuutroman Het bezoek (2014) was een grote bestseller en werd wereldwijd zeer goed ontvangen. Hoe je van je dochter moet houden (2022) is haar tweede boek.