Waar de wolf loert
Ayelet Gundar-Goshen

Waar de wolf loert – Ayelet Gundar-Goshen (vertaald uit het Hebreeuws door Sylvie Hovinck)Twee dramatische gebeurtenissen raken de levens van Lilach en Michael Sjoester en hun zestienjarige zoon Adam in Silicon Valley, waar het gezin jaren geleden vanuit Israël naartoe is verhuisd. Er is een aanslag op de nabijgelegen synagoge in Palo Alto en een klasgenoot van Adam zakt tijdens een feestje dood in elkaar.

Beide gebeurtenissen leggen het (sluimerende) antisemitisme in Amerika bloot. Het lijkt een illusie dat een naar Amerika geëmigreerd Israëlisch gezin daar behoed is voor aanslagen en gevaar.  Een van de andere Israëlische ouders, Oeri, start een zelfverdedigingsklasje voor jongeren en na aanvankelijke weerzin neemt Adam daar met steeds meer enthousiasme aan deel. Lilach krijgt steeds minder vat op het leven van haar zoon, en de invloed van de charismatische maar geheimzinnige Oeri op haar zoon, haar man en op haar eigen leven neemt toe.

Dit boeiende boek leest als een thriller en raakt aan diverse belangrijke thema’s. Hoe is het om als Israëli in de Verenigde Staten te leven en wat doet dat met de band met de familie in Israël? Wat is het effect van de invloed van zogenaamde charismatische personen op zoekende en daarom kwetsbare jongeren?
Schrijver en klinisch psycholoog Ayelet Gundar-Goshen heeft opnieuw een goed en spannend boek geschreven dat aanzet tot denken.

Ayelet Gundar-Goshen (1982) studeerde Psychologie in Tel Aviv, volgde een opleiding Film & Script in Jeruzalem en werkt als docent Klinische Psychologie. Haar romandebuut Eén nacht, Markovitsj verscheen in 2012. Haar tweede roman Leeuwen wekken (2018) was haar internationale doorbraak. Haar columns en artikelen verschijnen in internationale kranten. Haar roman Leugenaar uit 2020 wordt verfilmd. De schrijver woont in Tel Aviv.