Waar gezongen wordt
Shula Tas

Waar gezongen wordt – Shula Tas

Shula Tas, jongste dochter van de acht kinderen van psychiater Louis Tas, studeert nog aan het conservatorium als haar ouders kort na elkaar overlijden. Ze kan daarna geen noot meer zingen en ze stopt zelfs met luisteren naar muziek. Op haar zolder wachten tassen en dozen vol onuitgepakte familieherinneringen. De brieven, foto’s en boeken heeft Shula weggestopt uit schaamte voor haar Joodse achtergrond. En deze schaamte heeft ze niet van een vreemde. Haar vader schaamde zich ten diepste voor het slachtofferschap van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Als reactie op de onbevangen en oprecht geïnteresseerde vraag van haar uit Iran afkomstige onderbuurvrouw waarom ze niet meer zingt, gaat Schula zich verdiepen in de Joodse geschiedenis en rituelen, en in haar eigen Joodse achtergrond. Langzaam begint ze met het uitpakken van de dozen.


Shula’s verhaal is een zoektocht naar haar familiegeschiedenis, waarin haar oma Frieda naar voren treedt als kunstschilder en zangeres, die zelfs in Bergen-Belsen nog zong. Toen Shula als meisje een keer voor haar vader zong, zei hij dat ze klonk als haar oma Frieda. ‘Door haar weet ik wat “ziel” is’, voegde hij daaraantoe en ‘waar gezongen wordt, is leven’.

Het is een prachtig geschreven verhaal, zowel intiem als herkenbaar en toegankelijk voor velen, zowel voor de oudere als de jongere generatie.

Shula Tas (1987) studeerde zang aan het conservatorium en volgde Taal- en Cultuurstudies. Ze werkt als programmamaker en moderator en werd in 2019 namens ROSE Stories geselecteerd als schrijver voor het Nieuwe Stukken-traject van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds.