ACTIE WIZO’s Open Huis in Sderot

 

Omgaan met extreem trauma, genezen van onzichtbare wonden
De terreur die de bevolking van Sderot op 7 oktober 2023 heeft ervaren, is eenvoudigweg onvoorstelbaar. De 30.000 inwoners van Sderot moesten hun huizen ontvluchten en waren opeens vluchtelingen in hun eigen land. Dat was trauma op trauma.

Nu keren de inwoners terug en WIZO wacht hen op met open armen. Op 3 maart zijn drie kinderdagverblijven in Sderot heropend. Er kunnen zo’n tweehonderd kinderen terecht, met vijftig man personeel. De volgende stap is de heropening van WIZO’s Open Huis, een centrum dat al jaren professionele behandelings-, therapie- en ondersteuningsprogramma’s biedt aan duizenden inwoners van Sderot en omgeving, van jong tot oud. In het Open Huis kunnen zij terecht om te leren omgaan met trauma en posttrauma, om hun veerkracht te hervinden en om (onzichtbare) wonden te laten helen.

Sinds de oprichting heeft het Open Huis in Sderot ondersteuning en advies geboden aan jonge kinderen en hun families uit de hele Negev-regio. Zij leven al jarenlang met terreur, oorlog en met de dreiging van dodelijke raketten. Kinderen zijn het meest kwetsbaar en lopen het grootste risico op ernstige en langdurige trauma gerelateerde aandoeningen. Korte termijn symptomen van Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) bij kinderen zijn onder meer bedplassen, regressief of agressief gedrag vertonen, overmatig huilen of schreeuwen, angstig zijn om gescheiden te worden van dierbaren, slecht slapen en concentreren. Op de lange termijn kan langdurige blootstelling aan traumatische stress diepgaande psychologische, emotionele, sociale en cognitieve stoornissen veroorzaken die hun leven ernstig negatief kunnen beïnvloeden.

Vóór 7 oktober had naar schatting 75 procent van de kinderen in Sderot symptomen van posttraumatische stress. Deze kinderen hebben psychologische wonden die niet genezen en verdwijnen als de raketten niet meer vallen. Het zijn onzichtbare wonden die – net als verwondingen aan het lichaam – een deskundige, langdurige behandeling vereisen.

KIJK HIER EEN FILMPJE UIT 2020 OVER WIZO IN SDEROT

Wat doet Open Huis?

• voor moeders en baby’s
programma’s voor moeders met baby’s tot één jaar oud, om de emotionele veerkracht, de fysieke en mentale gezondheid, het vermogen om met hevige stress om te gaan, te versterken, voedingsadvies te geven en meer. In veel van deze programma’s gaat het bijvoorbeeld om een gezond ontbijt.

• voor kinderen en ouders
gezamenlijke kinderen-ouderprogramma’s om intimiteit, communicatie te bevorderen, motorische vaardigheden, coördinatie en ruimtelijk inzicht te verbeteren, voor kinderen ook dierentherapie

• voor ouders
oudertraining: dit is een bijzonder essentiële categorie activiteiten, gericht op het helpen van ouders bij het herkennen van tekenen van trauma en posttrauma (PTSS), door het bieden van praktisch advies en professionele begeleiding bij het omgaan ermee. Telefonische Hotline: ouders kunnen tijdens crises advies inwinnen en onmiddellijke hulp krijgen.

• voor peuters
theater, beweging en muziek

 voor de gemeenschap
programma’s voor verschillende stadia in het leven van gezinnen: ‘Van geboorte tot ouderschap’, ‘Eerste keer moeder’, ‘Oudersruimte’ (omgaan met PTSS-symptomen bij jonge kinderen), ‘Veilige transitie’ (voor kinderen vóór hun eerste schooljaar) en meer.

• voor docenten, adviseurs en leden van de gemeenschap
professionele workshops bieden hulpmiddelen om PTSS en ontwikkelingsproblemen te identificeren.

Heropening van het Open Huis
Het Open Huis zet zijn werk voor wanneer het weer opengaat. De oorlog duurt voort en de toekomst van de regio is nog steeds heel onzeker. Toch is één ding absoluut zeker: het Open Huis, WIZO en de gemeente Sderot onderzoeken momenteel de mogelijkheid om het mandaat van het Open Huis aanzienlijk uit te breiden en te veranderen in een holistisch centrum voor het herstel van de gehele mens, lichaam en geest.

Financiering
WIZO zoekt financiering voor een bedrag van 750.000 NIS (ca. € 188.000) per jaar gedurende drie jaar. Dit zal het voortbestaan van het centrum garanderen, WIZO kan daarmee ook de eigen diensten en programma’s uitbreiden en diversifiëren. Dat is nodig omdat er meer kinderen en gezinnen hulp nodig hebben dan vóór de oorlog.

DONEER hier voor Open Huis Sderot of scan de QR-code. U kunt ook contact met ons opnemen voor meer informatie info@wizo.nl. Doneren kan ook op het rekeningnummer van WIZO Nederland IBAN NL29 INGB 0000 5356 17 onder vermelding van ‘Open Huis Sderot’. 

 

 

ACTIE BACK TO SDEROT
Op de ochtend van 7 oktober zagen we schokkende beelden van gewapende Hamas-terroristen in de straten van Sderot, een stad met 30.000 Israëli’s. Sindsdien zijn de straten van Sderot leeg. De bewoners willen terugkeren naar huis. En wij gaan ze daarbij helpen!

Oproep burgemeester Sderot, Alon Davidi

Eén ding is zeker: WIZO is er voor ze! WIZO heropent kinderdagverblijven in de stad. Daarbij hebben we jullie hulp nodig. DONEER HIER aan de actie Back to Sderot of stort op het bankrekeningnummer van WIZO Nederland
NL29 INGB 0000 5356 17, met de vermelding ‘actie Back to Sderot’.

WORLD WIZO BIJ VERENIGDE NATIES

Op donderdag 29 februari organiseerde World WIZO een speciale bijeenkomst bij de Verenigde Naties, Living Through Hamas Captivity (Gevangenschap bij Hamas overleven). Twee vrouwen spreken daar over de meer dan vijftig dagen die zij als gijzelaars vastgehouden werden door Hamas. Hun echtgenoten worden nog steeds vastgehouden. Het is belangrijk dat de wereld hun stem hoort! Kijk HIER naar hun toespraken.

Michaja Wiener (in het groen), voorzitter WIZO Nederland, was met afgevaardigden van verschillende Joodse organisaties op zondag 11 maart aanwezig bij een ontmoeting met de president van Israël, Yitzhak Herzog.